SIKÇA SORULAN SORULAR

İZLE
LPG nedir, nasıl çalışır?

Günümüzde artık LPG sistemini bilmeyen yoktur. Sıralı sistem, birden çok noktada elektronik sıralı enjeksiyonlu araçlara monte edilen LPG sistemleridir. Sıralı sistemin en önemli özelliği performansının benzinle benzer olması ve sorunsuz ve rahat bir kullanım sağlamasıdır. Günümüz teknolojisinde araçlara göre geliştirilen sıralı otogaz sistemlerinde performans ve ayar sorunu yaşanmaz.

İZLE
İZLE
Benzinli araçlar LPG’ye nasıl dönüştürülür?
Benzinli araçlar, LPG’ye çok basit parçaların montajıyla dönüştürülür. Ön takımda regülatör, elektrik kontrol vitesi ve enjektörler; arka takımda ise LPG deposu bulunur. Bu dönüşümü gerçekleştirmek yaklaşık 4 saat sürer. İZLE
İZLE
Her araca otogaz dönüşümü yapılabilir mi?

İçten yanmalı motorların birçok çeşidi bulunuyor. Bundan birkaç yıl öncesine kadar direkt enjeksiyonlu diye tabir edilen TSI, FSI, EcoBoost, GDI gibi motorların bulunduğu araçların enjektör teknolojilerini karşılayabilecek LPG sistemi mevcut değildi. Ancak LPG sistemi üreticileri yaptıkları çalışmalar sonucu bu araçlara uygun sistemleri de ürettiler. Halihazırda içten yanmalı motorlu araçların yaklaşık %95’ine LPG dönüşümü yapılabiliyor -ki bunlara dizel de dahil.

İZLE
İZLE
LPG güvenli midir?

LPG sistemleriyle ilgili en çok merak edilen konu güvenliğe odaklanıyor. Otogaz dönüşümü yapılmış araçlar en az benzin ve dizel motorlu araçlar kadar güvenlidir. Hatta ek güvenlik tedbirlerinden dolayı bu araçlara nazaran LPG'li olanlar daha güvenlidir, diyebiliriz. LPG sisteminin güvenlik anlamında en önemli parçalarından biri depodur. LPG deposunun sac kalınlığı 3-3,5 mm civarındadır. Bu, benzinli bir arabanın deposundan 4 kat daha kalındır. Tankın herhangi bir kaza anında yırtılması ya da patlaması söz konusu değildir.

İZLE
İZLE
LPG’li araçlarda performans kaybı yaşanır mı?

Aracın motoruna uygun dönüşüm kitine ve dönüşüm işçiliğine dikkat edildiği sürece LPG’yle performans kaybı yaşanmaz. Dönüşüm yapılan aracın bakımının ve performansının tam olması LPG dönüşümü sonrası performansta herhangi bir kayıp yaşanmayacağı anlamına gelir. Karbüratörlü araçlardan sıralı enjeksiyonları sistemlere geçiş sonrasında piyasaya sürülen yeni nesli kitlerle aracın benzin değerlerinin düzgün olması LPG dönüşümüyle kalibre edilen değerler de aracın kullandığı değerler oluyor ve problemsiz; performans kaybı olmadan çalışmayı sağlıyor. Tüm bu işlemlerin TSE standartlarına uygun dönüşüm atölyelerinde makine mühendisleri ya da yetki belgeleri olan ustalar tarafından yapılması gerekiyor.

İZLE
İZLE
LPG aracın motoruna zarar verir mi?

Petrol türevi bir yakıt olan LPG’nin araç motoruna herhangi bir zararı yoktur. LPG’nin oktan sayısı 103’tür; benzine göre 7-8 oktan daha yüksektir. Bu farkın motora fayda sağladığı söylenebilir. Ayrıca doğru yakıt, doğru LPG dönüşüm kiti ve doğru dönüşüm atölyesinde montaj da daha sonra herhangi bir sorunla karşılaşmanın önceden önüne geçiyor.

İZLE
İZLE
Türkiye genelinde LPG istasyonları yaygın mıdır?

Bugün Türkiye’de, her yerde, en ücra köşelerde bile LPG istasyonları bulunuyor. LPG kullanımının artmasıyla Türkiye’deki otogaz istasyonu sayısı her geçen yıl giderek arttı. Üstelik LPG istasyon içinde de en çok tercih edilen yakıt konumunda olduğundan istasyon içindeki önemi ve yeri de artmış durumda. LPG’nin en az diğer yakıtlar kadar kolay bulunabilen ve yaygın bir yakıt olduğunu söyleyebiliriz.

İZLE
İZLE
LPG kullanımıyla ne kadar tasarruf ederiz?

Aracı için LPG’yi tercih edenler yüzde 40 tasarruf ediyorlar. Yani geleneksel yakıtta 100 TL’lik harcayanlar LPG için 60 TL harcıyorlar. Üstelik bu tasarruf oranı motor hacmine göre değişiklik göstermiyor. Ayrıca LPG sistemi de dahil edildiğinde aracını otogaza dönüştürenlerin aylık 400-500 TL arasında tasarruf sağladıkları söylenebilir.

 

İZLE
İZLE
LPG neden daha çevreci bir yakıt türüdür?

Salınımlar itibarıyla bilinen yakıtlar arasında en temizlerinden biri olan LPG, alternatif yakıt sistemlerinden sayılıyor. Çevre dostu LPG’nin yanması sonucunda dışarı atılan gazlar diğer fosil yakıtlara göre çok daha temizdir.

İZLE
İZLE
LPG yaygın olarak kullanılan bir yakıt mıdır?

LPG, 2009’dan bu yana Türkiye’nin en çok kullanılan binek araç yakıtıdır. Bugün 4.000.000’u aşkın araçta LPG kullanılıyor. LPG’li araç parkına bakıldığında sanılanın aksine taksilerden çok özel araçlardan oluştuğu görülüyor. Bir aile aracından lüks bir 4x4’e, bir makam aracından spor bir otomobile kadar tüm segmentlerde LPG’nin tercih edildiğini görebiliyoruz. 2009’dan bu yana LPG’li araç sayısı her yıl artış gösteriyor.

İZLE
İZLE
LPG dönüşümü öncesinde araçlarda nelere dikkat ediliyor?
Bir aracın LPG dönüşümünün yapılması için öncelikle arıza tespitinin yapılması için OBD cihazıyla muayene yapılıyor. Aracın enjektör milisaniyeleri kontrol ediliyor ve duruma göre karbon temizliği sağlanıyor. Benzin ve otogazın parlama dereceleri farklı olduğundan aracın ateşleme sisteminin iyi olması gerekiyor. Bu nedenle bobin, buji, buji kablosu gibi ekipmanlara bakılıyor; duruma göre bu ekipman değiştiriliyor. Sonrasında montaj işlemi devam ediyor. İZLE
İZLE
Otogaz dönüşümü tamamlandıktan sonra yapılan işlemler nelerdir?
LPG dönüşümü tamamlandıktan sonra yakıt ikmali sağlanıyor ve adaptasyon ayarı yapılıyor. Dedektörle motorda ve yakıt tankında yapılan kaçak testinde ise gerekli bağlantı noktaları kontrol ediliyor. Dedektördeki değerlerin sıfır olması kaçak olmadığı anlamına geliyor. Test sonrası sistemin bileşenlerinin yanı sıra, gaz basıncı ayarları gerçekleştiriliyor. Yol testinde herhangi bir performans kaybı yaşanmaması montajın ve ayarların doğru yapıldığı anlamına geliyor. İZLE
İZLE
LPG dönüşümü sırasında aracınıza hangi işlemler uygulanır?

Aracın kaputunda LPG kitinin montajı yapılırken arka tarafta ise LPG tankının yerleştirilmesiyle ilgili çalışmalar gerçekleştiriliyor. Regülatör, enjektör, enjektör filtresi, basınç sensörü, elektronik ünite ve boru tesisatının montajı yapılıyor. Depo ise otomobilin arka çamurluk davlumbazlarından cıvatalarla otomobilin bagajına sabitlenen, sehpa denilen iki barın üzerine yerleştiriliyor ve kuşakla monte ediliyor. Yakıt boruları da monte edildikten sonra gaz alımına gidiliyor.

İZLE
İZLE
Otogaz dönüşümünün maliyeti nedir?

Otogaz sistemi maliyetleri, araçların silindir sayılarına göre değişiyor. 4, 6 ve 8 silindir araçların LPG dönüşüm maliyeti birbirinden farklıdır. Fiyatlar LPG dönüşüm kitlerinin marka ve modellerine göre de değişiklik gösterir. Araca göre kit seçmek ve LPG dönüşümünü bu konuda yetkili bir atölyede yaptırmak en doğrusudur.

İZLE
İZLE
LPG dönüşümüne karar verdikten sonra nasıl bir süreç işliyor? Aracın bakımı nasıl oluyor?
Aracın dönüşüm atölyesine getirilmesi sonrasında en uygun LPG dönüşüm kiti araç sahibiyle birlikte belirleniyor. Kitin montajı yaklaşık bir gün sürüyor. Montaj tamamlanınca deneme amaçlı olarak LPG tankına doldurulan az miktarda otogazla ayarlar, kalibrasyon ve kaçak kontrolü yapılıyor ve araç müşteriye teslim ediliyor. Sonrasında prosedür gereği LPG dönüşümünün araç ruhsatına işletilmesi gerekiyor. İZLE
İZLE
Otomobillerimizi her dönüşüm atölyesinde gönül rahatlığıyla LPG’ye dönüştürebilir miyiz?

Ne yazık ki her dönüşüm atölyesinde otomobilinizi LPG’ye dönüştüremezsiniz. Aracınızı LPG’ye dönüştüreceğiniz atölyenin TSE’den Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi ve yetkili makine mühendisi bulunması gerekiyor. Türkiye’de, TSE’den Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi bulunmayan atölyelerin sayısının olanlardan çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle aracınızı otogaza dönüştürecek atölyenin TSE’den Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi olmasına dikkat etmenizi öneririz.

İZLE
İZLE
LPG dönüşüm sisteminin garantisi var mıdır?

LPG dönüşüm sisteminin garantisi vardır. Dönüşüm sürecinde kullanılan tüm parçaların 100.000 kilometre ya da iki yıl garanti süresi bulunur. Şimdiye kadar LPG’den kaynaklı bir motor arızasıyla karşı karşıya kalınmasa da imalatçı ve ithalatçı firmalar tarafından sağlanan motor güvencesi de söz konusudur.

İZLE
İZLE
LPG’li otomobilimizin egzoz gazı emisyon ölçümlerini ne kadar zamanda bir yaptırmalıyız?

Araç muayenesine gitmeden önce her defasında sızdırmazlık testi yaptırmanız gerekiyor. Hususi arabalarda iki yılda bir, yılda bir bu testin yapılması şarttır. LPG’li araç için bakım sürecinde de sızdırmazlık kontrolleri gerçekleştirilir. İhtiyaç halinde kontroller yetkili servislerde de yapılabiliyor.

İZLE
İZLE
Kış mevsiminde LPG’li araçlar sorun yaşatır mı?

LPG, aracınızda, tank içinde sıvı olarak depolanır ve dönüşüm sitemi içinde buharlaştırılarak motora gaz fazda gönderilir. Kışın hava soğuduğunda bu buharlaşmada sorun yaşanmaması için LPG içindeki propan miktarı artırılır. Böylece çok kolay bir buharlaşma sağlanır. Yazın bu oran %30 olan propan miktarı kışın %50’ye çıkarılır. Böylece dizelin donabildiği aşırı soğuk hava koşullarında bile LPG, kolaylıkla buharlaştırılıp motora ulaştırılır.

İZLE
İZLE
LPG’li araçların otoparklara girebilmesi yönünde kat edilen gelişmeler nelerdir?

Türkiye’deki kapalı otopark yasağının sebebi, otogaz sektörünün oluşmaya başladığı 2000 öncesi yıllarda hem dönüşüm standardının bulunmaması hem de dönüşüm kitlerinin daha eski teknolojiye sahip olmasıydı. Günümüzde tüm dönüşüm kitleri Avrupa dönüşüm standardı ECE-67’ye uygun konumdadır. Aynı zamanda tüm dönüşümcüler, TSE’den Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi alarak çalışmak zorunda. Dolayısıyla şu an araçların kapalı otoparklara girmemesine neden olacak bir riskin olmadığını söyleyebiliriz. Dünya genelinde baktığımızda neredeyse hiçbir yerde böyle bir yasak yok. Türkiye’de ise 2019 yılında Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklik taslağında yer alan bilgilere göre, konutların yer aldığı binalar hariç, LPG’li araçlar, girmeleri yasak olan kapalı otoparklara standartlara uymaları halinde girebilecek. TSE’nin 9881 numaralı “Araç Park Yerleri İçin Kurallar” standardında yer alan şartlara uyan otoparklar, LPG'li araçları içeriye alabilecek. TSE'den standarda uygunluk belgesi ile bölgedeki itfaiye teşkilatının iznine sahip otoparklara LPG'li araçların girmesi için ruhsat vermeye yetkili idarelerce izin verilebilecek.

İZLE
İZLE
Sıfır kilometre otomobillerin LPG’li yakıt seçenekleri var mı?

Hem Türkiye’de hem de yurt dışında 0 kilometre otomobiller için de LPG alternatifi bulunuyor. LPG’li seçeneği olmayan yeni araçlarda ise araç bayileri yetkili ve belgeleri tam dönüşüm atölyeleriyle anlaşarak LPG dönüşümünü yaptırıp müşteriye teslim edebiliyor. Sıfır aracını alıp LPG dönüşümü için atölyelere direkt kendileri götürenler de mevcut. Ayrıca bazı markalar da fabrika çıkışlı 0 km LPG’li araç seçeneği sunmaktadırlar.

İZLE
İZLE
LPG’YLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR-1 (LPG montajı için güvenilir dönüşüm atölyeleri, usta yetkilendirme belgesi)

LPG sistemine dair birçok önyargı güvenlik konusunda buluşuyor. Oysa güvenli bir LPG sistemi araç sahibinin montaj için aracını doğru yere teslim etmesi ilk adım. Montajı yaparken güvenlik önlemlerine dikkat edilmesi, uygun montaj yapılması şart. Halihazırda LPG montajı yapılabilmesi için atölyelerin TSE Belgesi’nin yanı sıra, atölyelerde çalışan ustaların yetkilendirilme belgeleri de olması gerekiyor.

İZLE
İZLE
LPG’YLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR-2 (Yeni nesil motorlara LPG montajı, LPG’nin motora etkisi)
LPG dönüşümü yaptırmak isteyenlerin doğru dönüşüm atölyesinde araçlarına en uygun LPG kitini ustalarla birlikte tespit etmeleri önemlidir. LPG’nin motora zarar vermediği ve motorun ömrünü uzattığı kanıtlanmıştır. Olumsuz durumlarla karşılaşanların araçlarına uygun kiti seçmemiş olmaları, yanlış dönüşüm atölyesinde montaj yaptırmaları ve ayarların yanlış yaptırmaları durumunu sorgulamaları gerekir İZLE
İZLE
LPG’YLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR-3 (LPG'nin performansı, sağladığı tasarruf, periyodik bakımlar)
Performans ile yakıt tasarrufu doğru orantılıdır. LPG’li bir araca uygun kitin seçilmesi, doğru montaj ve doğru ayar yapılması durumunda performans etkilenmez. Bu performansın sürdürülebilir olması için 10 bin kilometrede bir aracın ve LPG sistemlerinin bakımının yapılması önem taşır. İZLE
Loading…